Aleea Vasile Alecsandri 4, Iași 700259

cuciureanudan@yahoo.com

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC), a doua cauză de mortalitate la nivel mondial și prima cauză de mortalitate în România, reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate atât pe plan individual, cât și pe plan social. Pe lângă suferința umană, deces, invaliditate AVC consumă resurse financiare mari pentru tratament, dispensarizare, absențe de la locuL de muncă, instituționalizarea pacienților.

Având cauze multiple: de la factori de risc datorați stilului de viață (fumat, alcool, obezitate) la boli incorect tratate (hipertensiune arterială, diabet zaharat, tulburări de ritm cardiac etc.) până la factori genetici (trombofilii, coagulopatii), care pot fi recunoscuți din timp și pot fi parțial corectați, o multitudine de agresiuni asupra vaselor cerebrale pot determina două tipuri de AVC: ischemice (infarct cerebral) și hemoragice.

Tipurile de AVC au cauze diferite și tratamente diferite, dar pentru populație este esențială recunoașterea semnelor de început și dirijarea persoanei către cel mai apropiat medic neurolog.

În infarctul cerebral, datorită în principal aterosclerozei cerebrale alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă. Fără sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute. De aceea, intervenția imediată (în primele 4,5 ore) este crucială, ea poate împiedica decesul și poate preveni alte complicații.

Accidentele ischemice tranzitorii (AIT) se produc atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă doar temporar. Acest tip de AVC nu are consecințe grave pentru moment, dar reprezintă un semnal de alarmă pentru un viitor atac cerebral constituit.

În AVC hemoragic o arteră care alimentează creierul se provoacă adesea de hipertensiune arterială și de malformații arteriale cerebrale, iar sângele se acumulează în interiorul creierului, producând distrugeri în diferite locații. Majoritatea cazurilor de AVC sunt accidente ischemice (80%).

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală extrem de severă. Mulți dintre cei care suferă un AVC mor într-o lună, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu complicații neurologice grave (paralizia membrelor, dificultăți de vorbire sau înghițire, tulburări emoționale, de echilibru și de vedere, pierderea memoriei etc.).

Important pentru toți este recunoașterea semnelor de debut – asimetrie facială, slăbirea forței într-un membru, vedere dublă, tulburări de vedere brusc instalate, tulburări de echilibru, vertij intens, pierderea conștiinței, tulburări de vorbire.

Toate aceste semne sunt importante chiar dacă dispar in câteva minute și necesită adresare urgentă către un medic.

Tratamentul de prevenire a unui AVC constă în corecția bolilor asociate ce reprezintă factori de risc sub îndrumarea strictă a medicului neurolog.

Mai multe articole